七彩神仙討論區

七彩急病

想請教各位師兄 本人缸魚一向食得打得 但不知咩事 昨晚其中一條五寸松石開始浮頭 但不可能缺氧,佢地死前完全無死命浮上面取氣,佢地係軟晒,無'力,但有呼吸,側身一,兩个鐘,浮面(而死)
最初一兩條,然.後其牠魚跟住出現同樣情況 無黑身無白毛 咁大條魚話訓就訓 現在未死果D我轉晒去醫生缸 我現在打算大洗主缸 請問有師兄知道這是什麼病毒或什麼事嗎 睇住D魚一條條咁死又無力
救助十分無奈 有一些還是由細養大 現在心情很灰 因為到現在我都不知什麼事

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
出事前係唔係換過水?或者最近有冇加過任何野落過缸度?
hkpearl 發表於 2017-9-21 20:12
出事前係唔係換過水?或者最近有冇加過任何野落過缸度?

有喔 基本上每天最少都會經三泡胎換1/2水 我的前置濾芯是 棉 炭 椰売炭

椰売炭是最近呢個月才轉用 但發現每次換水之後 魚缸都會有一些細小的汽

泡黐在玻璃 要掃那些汽泡才會升上水面 到現在我都不知道原因 死亡五部曲

就是 開始呼吸急速 之後浮頭 沉在缸底 條魚好像無晒力打橫訓在缸底但還有

呼吸 過多一陣打橫升上水面88 就算條魚怎樣強壯都一樣 排隊一條跟一條橫

身88 沒有黑身 白毛 發現條魚發呆到做晒上述行為到死一般都在幾小時 五六

寸魚都一樣很化學兒嬉 我只想知道發生咩事 真係死唔眼閉
唔好再用椰売炭,前置放棉 炭 棉。好大機會係椰売炭出問題。
睇嚟都似椰殼出事居多,陶寶貨真係撞彩。。
跟中氯毒的反應一樣